Határtalanul pályázat – Szerbiában járt a 7F!


Iskolánk 7.F osztálya június 10-14 között Szerbiába utazott egy hétre, a Határtalanul pályázat – HAT-KP-1-2023/1-000526 számú pályázata – keretein belül – az élménybeszámolónkat, útinaplónkat itt olvashatják:

Kirándulás egy szuper busszal csodálatos helyeken.

     

  1. nap – június 10. hétfő: Június 10-én, hétfőn 6:15-kor indultunk Csongrádról Zentára. A sikeres határátlépést követően szerencsésen megérkeztünk 9:30 körül a szálláshelyünkre és már indultunk is gyalog az első foglalkozásunk helyszínére, amely egy helyi fazekas műhelyben volt és egy helyi termelő Sólya Bálint fazekas/agyagos, illetve 2 hölgy a Hagyományőrző egyesületből tartotta számunkra. A gyerekek itt 3 állomáson 2-3 órán keresztül forgó rendszerben foglalkoztak az agyag készítéssel.

    Az agyagos foglalkozás után elfoglaltuk a szobáinkat a szálláshelyünkön, amely a Zentai Hotel Fantastico volt. Az ebédre is itt került sor 13:30 körül. A kora délutáni órákban 15:00-ra mentünk a zentai csokoládékészítő üzembe, vagyis annak üzlethelységébe és csokimúzeumába, a Réel-be. A Réel európa szerte elismert csokoládékat készít. Itt megismerkedhettünk a csokoládégyártás folyamatával egészen a kakaótermés leszedésétől a tényleges csokoládé létrejöttéig. A gyerekek nagy érdeklődéssel figyelték az előadást és a bemutatóvideókat az üzlet „csokoládémúzeum” részlegében, de annál is nagyobb sikere volt a következő résznek, ahol is 12 különböző fajta csokoládét kóstolhattunk.

    A csokikóstolás után visszamentünk a szállásra, majd pedig egy rövid átöltözés után elindultunk és megnéztük Zenta 1-2 nevezetességét. Megnéztük a parkot, szökőkútat, városházát, Gimnáziumot, múzeumot, tisza-parti sétányt, révész-szobort, illetve a városi kosárlabdapályát és a körülette lévő szabadidő központot, ahol egy sportolással egybekötött 1,5 órát töltöttünk el. 19:30-ra visszaértünk vacsorára a szállásunkra, majd ezután átbeszéltük a következő nap fontosabb részleteit.
       
  • 2. nap – június 11. kedd: a reggeli ébredés és a bőséges svédasztalos reggeli után 9 órára mentünk a Zentai Városházára, ahol idegenvezetéssel bemutatták számunkra magát a városháza épületét, a fő termet, a zentai csata történetét, makettjét, digitális (vizualizált) térképét és okostáblán egy interaktív változatát is, amelyen a gyerekek a digitális tartalomtár feladatait megoldhatták. Ezen kívül felmehettünk a zentai városháza kilátótornyába, amely 50 méter magas és gyönyörű kilátás nyílik fentről az egész tájra.

    A foglalkozás után egyből indultunk tovább, ugyanis 11 órakor találkoztunk Nemes Viktor világ-, és európabajnok kötöttfogású birkózóval. Viktorral egy rövid beszélgetés és bemutatkozás után gyakorlati foglalkozáson vettünk részt, amely által betekintést nyerhettünk egy birkózó edzés részleteibe és a gyerekeknek lehetősége volt összemérni erejüket egy világbajnok birkózóval is. Kipróbáltuk a dobásokat, fogásokat, nagyon jól éreztük magunkat. 13:30-kor ebédeltünk.

    Majd ebéd után csendes pihenőt tartottunk 3-ig. 3-kor fagyizással indítottunk, ezután pedig 15:15-re mentünk le a zentai medencébe, ahol fürdőzés és szabad időtöltés (vízilabda, röplabda, foci, tengó, futás, pingpong, frizbizés) volt a program. A medencében 7-ig voltunk, ezután indultunk vissza a szállásra és 19:30-kor már kaptuk is a vacsorát.
  • 3. nap – június 12. szerda: Szerda délelőtt reggeli után a Zentai Thurzó Lajos Általános Iskola diákjaival töltöttünk egy napot. Az iskolába 8:30 körül érkeztünk. A 7.B osztállyal egy nagy tanteremben találkoztunk és az elején bemutatták számunkra iskolájukat egy kis videóban, ezután pedig végigjártuk az iskolát, átnéztük a tantermeket és a tornatermet, sportpályát. A bemutató után az iskola pszichológusa tartott számunkra egy interaktív ismerkedős, játékos részt. Az ismerkedés után pedig interaktív csapatversenyek kezdődtek. A csapatokat úgy osztottuk el, hogy a két iskolai diákjai vegyesen legyenek. A csapatversenyek egész délelőtt tartottak. Ebédidőben megvendégeltük a tanárokat és a résztvevő diákokat pizzával és üdítőkkel. Ebéd után sportversenyek kezdődtek, ahol volt lehetőség röplabdázásra, labdarúgásra és kosárlabdázásra. A sportversenyek után egy tanteremben gyülekeztünk, ahol a csapatok gondolati vetélkedőn vettek részt, kvíz verseny is volt. A nap végén délután 4-5 óra körül volt az eredményhirdetés, átadtuk a résztvevő csapatoknak az okleveleket, majd biztosítottunk szabadidőt a diákok számára, amikor is ismerkedhettek, sportolhattak, játszhattak egymással. Külön pozitív tapasztalat volt, hogy a két iskola diákjai nagyon jól összebarátkoztak és megismerkedtek egymással. A tanárokkal megbeszéltük, hogy a jövőben is alakíthatunk ki ilyen közös tevékenységet és hogy a zentaiakat várjuk szeretettel Csongrádra is.
     
    Délután 6 óra körül elindultunk vissza a szállásra, az út közben megálltunk a Zentai Zsinagógánál, elmentünk a helyi ártézi kúthoz, a zentai sportcsarnokhoz, a zentai focipályára és sportpályára/atlétikapályára, továbbá megnéztük a teke klub és a „Jézus Szíve” templom épületeit is. Ezután megérkeztünk a szállásra és vacsoráztunk. Vacsora után átbeszéltük a következő nap programját és lepihentünk.
         4. nap – június 13. csütörtök: Csütörtökön korán reggel keltünk, mert hosszú nap állt előttünk. A reggeli után 8 óra körül indultunk Óbecsére. Óbecsén a Than Ház épületét néztük meg először, amely gyorsan elnyerte a diákok tetszését, főleg az interaktív fejtörőknek és a természettudományos érdekességeknek köszönhetően.

    A Than-Ház múzeumban nagyjából 2 órát töltöttünk, ezután megnéztük az Óbecsei sportcsarnokot és uszodát, majd besétáltunk a központba, ahol megtekintettük az Óbecsei Városházát, a felújított központi sétálóteret, a magyar és a pravoszláv templomokat, továbbá a helyi ártézi kutat is.
      
    Ezután busszal átmentünk az óbecsei régi hajóáteresztő zsiliphez, amely egy 19. századi építmény és a becsei holt-tisza duzzasztógátja. A gyerekek nagyon élvezték ezt a természet közeli élményt.

    A zsilip megtekintése után buszra szálltunk és elindultunk Újvidékre. Újvidéken az első megállónk a Duna-Tisza-Duna csatornánál volt, amelyet megtekintettünk. Ezek után mentünk tovább a Péterváradi erődhöz. Hosszas körözés után nagynehezen sikerült a busznak parkolót találnia és elindulhattunk fel a várba. A várba több száz lépcsőn keresztül vezetett fel az út, illetve egy alagúton is át kellett menni. Amikor felértünk, megnéztük a fordított toronyórát, majd pedig a gyönyörű kilátón ráláttunk egész Újvidékre.

    Itt fogyasztottuk el ebédünket, amelyet otthonról hoztunk. Az ebéd elfogyasztása és egy kis pihenő után indultunk vissza Újvidékre. Hosszas keresgélés után sikerült újból parkolót találnia a busznak. A buszon mindenki átöltözött és délután 16:30 körül besétáltunk Újvidék központjába. Sajnos egész nap 15-20 perces záporok voltak, így szakadó esőben értünk oda épp a „Trg Slobode” nevű térre és sétáló utcába. Itt megtekinthettünk a Városházát, egyéb impozáns épületeket és a 72 méter magas Mária neve templomot, amely Újvidék és egész Észak-Szerbia legnagyobb temploma és római katolikus templom.
     
    A nézelődés és sétálgatás után 17:30-kor indultunk az Újvidéki Magyar Színházba, ahol a „Piszkos Fred, a kapitány” című színdarabot tekintettük meg. A gyerekek nagyon élvezték a Rejtő Jenő regény feldolgozásából kialakított előadást.

    Az előadás után késő este értünk vissza a szállásra, ahol vacsoráztunk és aludtunk.

5. nap – június 14. péntek: a kirándulás utolsó napján kora reggel keltünk, a svédasztalos reggeli után 8:30 körül elhagytuk a szállásunkat és indultunk Szabadkára. Szabadkán az első megállóhelyünk a városi piac volt, a „Buvljak”. Itt 2-3 órán keresztül vásárolgattunk, nézelődtünk a diákokkal, betekintést nyerhettünk a helyi kereskedelembe. Ezután ebédeltünk, majd tovább mentünk a város központjába, ahol megtekintettük a Kosztolányi Dezső szobrot és a gimnáziumot, amibe járt és ahonnan kirúgták. A későbbiekben megnéztük még a Raichle Ferenc Palotát, a Szabadkai Zsinagógát, továbbá a Városházát, a szökőkutat és a Korzó sétányt is. A délutáni órákban indultunk vissza csongrádra. A kiránduláson nagyon jól éreztük magunkat és sokan még a hazafelé úton is azt mondták a gyerekek közül, hogy még maradnának egy hetet. A vendéglátók közül is mindenki úgy nyilatkozott, hogy nagyon szeretnivaló és ügyes csoport voltunk, mindenhol nagyon dicsértek bennünket. Köszönjük a pályázati lehetőséget, hogy meg tudtuk valósítani ezt a nagyszerű osztálykirándulást.
       

A Határtalanul program keretein belül. A Határtalanul! program Barangoló digitális tartalomtár tartalmaival többször is foglalkoztak a kirándulás során. A Zentai csata emlékkilátóba ellátogattak, ahol a Zentai csatáról minden fontos információt megtekintettek, a fektetett digitális táblán feladatot oldottak meg, a csata makettjében gyönyörködhettek, továbbá felmehettek a kilátóba is, ahonnan rá lehetett látni a csata tényleges helyszínére. A tartalomtár egyéb feladatait este a szálloda közösségi szobájában átnézték, ezek között szerepelt: Szabadka, Újvidék, Zenta és Óbecse és ezen városok látványosságai. A diákok örömmel teljesítették a feladatokat, külön beszámolókat készítettek a látványosságokról, amelyet felolvastak, amikor odaértek az adott helyszínre.